SAÇ EKİMİ

Saç Dökülmesi Nedenleri ve Saç Ekimi

Saç ekimi nedir?

Saçlarını kaybetmiş kişilerin, kendi sağlıklı saçları kullanılarak dökülme olan bölgelere nakledilmesi işlemidir. Ekilecek kökler özellikle ense üzerinden iki kulak arasında kalan genetik dökülmeye dirençli saç köklerinden seçilirler. Çıkarılan bu kökler seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş bölgelere açılan kanallara yerleştirilirler.

Saçlar neden dökülür?

Saç dökülmesi insanoğlu kadar eski bir olgu ve daha çok erkekleri mutsuz eden estetik sorunlardan biri.
Saçlar erkekler ve kadınlarda farklı nedenlerle dökülür. Androgenetik Alopesi erkeklerde en sık görülen saç dökülme nedenidir. Androgenetik alopesi, erkeklik hormonu olan androgenler yüzünden genetik olarak yatkın olan kişilerde ortaya çıkar. Genellikle puberte sonrası dönemde 20’li 30’lu yaşlarda ortaya çıkan ve öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisinin arkaya çekilmesi ile başlar. Bazen tepe bölgesi de incelip o bölgenin ön bölüme dahil olması ile devam eder. Ergenlik dönemi sonrası maalesef erkeklerin yaklaşık yarısında saç dökülmesi ile karşılaşılabilir. Kadınlarda saç dökülmesi ise pek çok nedene bağlı olabilir. Genetik dökülme (Androgenetik Alopesi) kadınlarda da %20-30 civarında oluşabilir ancak oluşma şekli farklıdır. Daha sıklıkla tiroid hormon problemleri, demir eksikliği, kansızlık, bilinçsiz diyetler, doğumlar, sık tekrarlanan stres dökülmelerde rol oynayabilir.

Saç dökülmesi tedavi edilebilir mi?

Erken teşhis ve tedavi dökülmeyi yavaşlatır hatta uzun dönemde durdurur. Dökülmenin başladığı dönemde mutlaka bu konuda tecrübeli bir hekime başvurulmalı ve sonucu kanıtlanmış, sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlar ve yöntemler ile tedavi edilmelidir. Ancak ülkemizde; saç dökülmesi yaşayan kişilere ya doğal yöntemler adı altında tedaviye hiçbir faydası olmayan hatta dökülmeyi arttırabilen şampuan ya da gerçekliği bilimsel olarak kanıtlanmamış, mucize gibi gösterilen bitki tedavileri veya kuaförlerde tamamen ticari amaçlı olarak satılan kozmetik ve şampuanların kullanımı özendirilerek tedavinin bu en kritik dönemi ne yazık ki kaybedilmektedir. Oysa bu dönem gerçek bir saç ekimi uzmanı tedavisi ile geçirilebilirse saçların büyük kısmı kurtarılabilmektedir.

Saçların tamamen kaybı geriye döndürülmesi zor bir durumdur. Bu durumda saç ekimi uygulanabilir.

Dökülmenin önüne geçmek ya da yavaşlatmak için neler yapılabilir?

Erken teşhis ve tedavi dökülmeyi yavaşlatır. Dökülmenin nedenine yönelik bazı tıbbi tedavi ya da vitaminlerle desteklenebilir. Örneğin tiroid hormon eksikliğinde eksik olan hormon yerine konulduğunda dökülme durabilir. Ancak neden genetik dökülme ise saç ekimi ile birlikte tamamlayıcı tedaviler (PRP, mezoterapi vb.) uygulanmalıdır.

Beslenme ile saç dökülmesi arasında bir ilişki var mı?

Kadınlarda saç dökülmeleri en sık doğum sonrasında, hormonal bazı sorunlarda (tiroid hormon eksikliği ve sıklıkla erkeklik hormonunun arttığı durumlarda), stresli durumlarda ve menopoz sonrasında görülür.

Kadınların saçları en çok ne zaman dökülür?

Kadınlarda saç dökülmeleri en sık doğum sonrasında, hormonal bazı sorunlarda (tiroid hormon eksikliği ve sıklıkla erkeklik hormonunun arttığı durumlarda), stresli durumlarda ve menopoz sonrasında görülür.

Saç dökülmesini önlemeye yardımcı ilaçlar iktidarsızlık yapar mı?

Lokal olarak kullanılan spreyler ya da mezoterapide kullanılan ilaçlar iktidarsızlığa neden olmaz. Ancak tablet olarak piyasada saç dökülmesi için kullanılan ilaçların, yapılan bilimsel çalışmalarda %2-4 oranında geçici ‘empotans’ denilen yan etkisi görülebilmektedir.

Saçlar dökülmeye ne zaman başlar ve kişi saçlarının tamamını ne kadar zamanda kaybeder?

Bu değişebilmektedir. Dökülme, erkeklerin %30’unda 25 yaşında, %40’ında ise 40 yaşında belirti gösterir. Genellikle 50 yaşında dökülme son halini alır.

Saç ekimi hangi yaşta kimlere yapılabilir?

20 yaşından 70 yaşına kadar sağlık problemi olmayan herkese yapılabilir.

Saç dökülmesinin psikolojik etkileri nelerdir?

Özellikle erkekler bu durumu sorun haline getirebiliyorlar. Kendini beğenmeme, özgüven sorununa yol açıyor ve sosyal ilişkilerde rahat olamama sıkılganlık ortaya çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir