Lazer epilasyon nedir?

Lazer epilasyon, ağda, cımbız, ip, jilet, tüy dökücü kremler vb. yöntemleri kullanarak istenmeyen tüylere karşı verilen mücadeleye son noktayı koyan önemli bir buluştur. Aslında lazer epilasyonun dünyada kullanımının 25 yıl gibi uzun bir geçmişi var. Son dönemde geliştirilen yeni jenerasyon lazer cihazları sayesinde eskiye nazaran daha etkili, daha az acı duyulan, güvenli ve kalıcı sonuçlar alınıyor.

Lazer epilasyonda hangi tip lazerler kullanılıyor?

Lazer epilasyonda Nd-Yag, Alexandrite ve Diode lazerler olmak üzere üç farklı tipte ışık dalga boyuna sahip lazer cihazı ve IPL adı verilen yoğunlaştırılmış ışık kaynakları kullanılıyor. Günümüzde erkeklerin de büyük ilgi gösterdiği lazer epilasyon yöntemi, dünyada milyonlarca kişide başarıyla uygulanıyor.

Lazer ışını nedir, nasıl etki eder?

Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation yani kısaca L.A.S.E.R (lazer) ışını ile istenmeyen tüylerin yok edilmesi yönteminde temel prensip şu: Lazer ve ışık sistemlerinin ısı etkisi kıl kökünü tahrip eder. Burada amaç, kıl kökünde kalıcı hasar yaparken çevre dokuya hasar vermemek. Lazer enerjisi derinin altındaki kıl köküne ulaşır. Kıl kökündeki renk hücrelerinin pigmenti, lazer enerjisini emer. Burada yoğunlaşan lazer enerjisi çevre deri ve dokuda hasar yapmadan kıl kökünü yakar. Yanan tüylerin bir kısmı hemen dökülür, bazıları ise 2-3 hafta içinde deriden atılır. Zarara uğrayan kıl tekrar çıkamaz. Buna tıp dilinde selektif fototermoliz adı verilir. Anlamı; kılın kendisinde ve bulbus adı verilen kökünde, zengin olan melanin pigmentini görebilen lazer veya ışık dalga boyunun ısısının etkisiyle, seçici olarak tahrip edilmesidir.

Güvenli ve etkili bir epilasyon için cilt rengi, kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak, cilde gönderilecek enerji değerini ve gönderilme süresini, aralıklarını belirlemek büyük önem taşıyor. Bu yöntem beyaz tenli ve koyu renk tüylü kişilerde çok daha fazla etkili olur. Dolayısıyla beyaz tenli kişilerde seans sayısı daha azdır. Esmer tenli kişilerde, bronz tenlilerde ve siyahilerde ise seans sayıları daha uzundur.

Lazer epilasyonda tedavi süresi ne kadardır?

Tedaviyi yakından etkileyen diğer bir faktör tüylerin anajen, katajen ve telojen adı verilen evreleridir. Aktif büyüme evresi anajendir. Bu evrenin süresi tüy uzunluğunu belirler. Örneğin saçlarımızın %85’i bu evrededir. Katajen ise gerileme evresidir. Birkaç hafta sürer. Telojen ise dinlenme evresidir. Lazer epilasyona en iyi cevap veren; tüylerin anajen adı verilen aktif dönemidir. Bu nedenle tek seansta, uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmaz. Tedavi için genel olarak (1-1,5 yıla yayılmış şekilde) vücut bölgelerinde ortalama 7-8 seans; yüz için ise 10-15 seans gerekebilir. Her seansta uygulama alanındaki istenmeyen tüylerin %25-35’lik bir bölümü, uygulanan ışının şiddetine ve kıl yapısına bağlı olarak ortadan kaldırılır. Seans sıklığı ise yüz bölgesinde 1-1,5 ay, vücut bölgelerinde 2-2,5 ayda birdir. Tedavi ilerledikçe seans aralıkları uzar. Her bir seans, uygulama yapılacak bölgenin genişliğine göre farklı sürelerde tamamlanır. Bu süre geniş alanlarda 2-2,5 saat, koltuk altı, bikini bölgesi, yüz gibi daha küçük bölgelerde 10-15 dakika, bıyık, çene gibi bölgelerde 2-3 dakika gibi aralıklarda gerçekleşir.

Lazer epilasyon ağrılı bir işlem midir?

Yeni jenerasyon lazer cihazları sayesinde acı en aza indirgenmiş durumda. Bu nedenle lazer ile epilasyon vücutta her bölgeye anestezi gerektirmeden rahatlıkla uygulanabilir. Bazı hastalar, hafif bir yanma veya batma hissi duyduklarını söylerler. Uygulama sonrasında kısa süreli olarak, hafif kızarıklık, kabarma ve yanma görülebilir. Bu etkiler tedaviden sonraki birkaç saat içinde geçer. Ancak çok hassas ciltlerde 2-3 gün devam eden kızarıklıklar görülebilir.

Lazer epilasyon zararlı mıdır?

Epilasyon lazerleri doğrudan kıl kökünü hedef alırlar, dolayısıyla lazer ışınları vücutta yayılmazlar sadece uygulanıldığı bölge ve alan üzerinde reaksiyon gösterirler. Epilasyon lazeri sadece kıl kökünü hedef aldığı için organlara zarar verecek herhangi bir etkisi yoktur.

En etkili lazer tipi hangisidir?

Nd-Yag lazer, epilasyondan daha çok varis ve kılcal damar tedavilerinin lazeridir, ancak dalga boyu nedeniyle ince tüylere de etkisi olan bir lazer tipidir. Diod ve Alexandrite ise epilasyon amaçlı en sık kullanılan lazer sistemlerini oluşturur. Genelde bu alanda çalışan klinikler her iki tipi kombine ederek kullanır ve sonuçların daha etkili olduğunu öne sürerler. Bu noktada lazer uygulamalarının bu konuda deneyim sahibi hekimler tarafından yapılmasının öneminin altını çizmek gerekiyor.

Nd-Yag lazer: 1064 nm. dalga boyundaki lazer ışınlarının genel adıdır. Varis tedavisinde, epilasyonda ve cilt gençleştirmede kullanılır.

Diod lazer: Dalga boyu 800-880 nm. civarında olan lazer sistemi. Daha çok istenmeyen tüyler ve mavi renkli kılcal damar tedavilerinde etkilidir. Yüzdeki tüylenmelerin giderilmesinde diğer sistemlere oranla çok daha etkin olduğu belirlenmiştir.

Alexandrite lazer: Dalga boyu 745-755 nm. civarında olan lazer sistemi. Son dönemde soğutma sistemlerinin de oldukça ilerlemesiyle birlikte epilasyon amacıyla en yaygın kullanılan sistem olarak öne çıkıyor. Varis tedavisi ve diğer tüm lazerler gibi cilt gençleştirme amaçlı da kullanılabilir.

Epilasyonda IPL (Yoğun ışık terapisi)

İngilizcedeki kısaltmasıyla IPL (Intense Pulse Light) olarak da bilinen ve lazerden sonra ortaya çıkan ancak lazer gibi tek renk ışık değil, birkaç renk ışıktan meydana gelen; yine içerdiği ışık renklerine göre akne, leke, epilasyon, cilt sıkılaştırma gibi farklı tıbbi kullanım alanları bulunan bir sistem.

Lazer epilasyon açık renk veya kızıl renkteki tüylere etkisiz midir?

Uygulama yapılan lazer tipine göre bu hem doğru hem yanlış bir kanıdır. Tedavi protokolü hastaya göre belirlenmeli ve hastanın optimum sonuçları alacağı sistem seçilmelidir. Açık renk ve kızıl tüylerde bazı lazer tiplerinin ışığı daha az emileceğinden, etki koyu renk tüylerdeki kadar olmaz. Ancak bu renk tüylere etkili lazer tipleri de bulunuyor. Buz lazer her renk ve her yapıdaki kıllarda %70-80 civarında kalıcı ve başarılı sonuçlar vermektedir.

Yazın lazer epilasyon uygulanabilir mi?

Uygulama yapılan lazer tipine göre değişir. Lekelenme riski ve bronz tene uygulama yapılmaması eğiliminden doğan bu yaklaşım, tüm lazerler için geçerli değildir. Yazın da güvenle uygulanan lazer tipleri geliştirilmiştir. Yine de bu konuda hekiminize danışmanız gerekir.

Kimlere lazer epilasyon yapılmaz?

Ergenliğini tamamlamış ve sağlıklı herkes lazer epilasyon yaptırabilir. Ancak insülin kullanmak zorunda olan ağır diyabet hastaları ile kalp hastalarına lazer epilasyon uygulanmamalıdır.