Hyalüronik asit, eklem kıkırdaklarında ve eklem sıvısında bulunan ve eklemin kayganlığını sağlayan özel bir proteindir. Kireçlenmelerde, eklemdeki miktarı azaldığından zamanla kıkırdak kaybı, kemiklerde sürtünmeler, sonuçta ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişir. Ağızdan emilimi yetersiz olduğundan, kireçlenmelerde eklem içine hyaluronik asit enjeksiyonları önerilir.

Hangi Eklemlere Hyalüronik Asit Uygulanabilmektedir?

İlk ve en sık kullanıldığı eklem diz eklemidir. Bunun dışında çene, omuz, kalça, sakroiliyak eklem (omurga ve leğen kemiği arasındaki eklem), el-ayak bilek, 1. karpometakarpal eklem ( el başparmağının tabanındaki eklem) ve dirsek eklemine uygulamalar yapılabilir.

Hyalüronik Asit Ne Zaman ve Hangi Hastalara Uygulanmalıdır?

Hyalüronik asit enjeksiyonu, hafif ve orta dereceli kireçlenmede,ilaç ve diğer tedavi yöntemlere rağmen yakınmaların devam ettiği hastalara, çok sayıda ilaç kullanan veya mide kanaması riski olan hastalara, böbrek hastalığı ve diğer ek hastalıkları olan hastalara özellikle önerilmektedir. Ayrıca ileri evre diz kireçlenmesi olan hastalarda hyalüronik asit enjeksiyonunun total diz protezine gidişi geciktirebileceği öne sürülse de bu konuda kaliteli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekleme Uygulanan Hyalüronik Asit Enjeksiyonu Ne Kadar Süre Etkindir?

Hyalüronik asitle oluşan klinik iyileşme süresi 6-12 aydır. Bu etki dışarıdan verilen hyalüronik asidin hastanın kendinde olan hyalüronik asit üretimini uyarması ile mümkün olmaktadır.

Hyalüronik Asit Enjeksiyonunda İstenmeyen Yan Etkiler Nelerdir?

Hyalüronik asit enjeksiyonu genel olarak güvenli bir uygulamadır ve yan etkileri oldukça nadir ve geçicidir. Ancak bazı hastalarda eklemde şişlik, ışı artışı, ağrı ile seyreden yan etkiler görülebilmektedir.